Ακαδημαϊκοί κατά της μαζικής κατασκοπείας


Το περασμένο καλοκαίρι αποκαλύφθηκε, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον Edward Snowden, ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών επιδίδονταν σε μαζική παρακολούθηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τη χρήση του Internet των ανθρώπων, τις τηλεφωνικές κλήσεις τους, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις καταχωρήσεις στο Facebook, τα οικονομικά στοιχεία, και πολλά άλλα. Οι υπηρεσίες έχουν, επίσης, συγκεντρώσει προσωπικές πληροφορίες από την πρόσβαση στις εσωτερικές ροές δεδομένων επιχειρήσεων όπως η Google και η Yahoo. Επίσης, οι κλήσεις μέσω Skype είναι «άμεσα διαθέσιμες» για παρακολούθηση . Οι υπηρεσίες έχουν σκόπιμα αποδυναμώσει τα πρότυπα κρυπτογράφησης - τις ίδιες τεχνικές που θα έπρεπε να προστατεύουν τις τραπεζικές μας υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και τα ιατρικά μας αρχεία. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα. Εν ολίγοις: ο κόσμος είναι κάτω από ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο κατασκοπείας.
Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Χωρίς ιδιωτικότητα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους ή να αναζητούν και να λαμβάνουν πληροφορίες. Επιπλέον, η μαζική παρακολούθηση μετατρέπει το τεκμήριο της αθωότητας σε ένα τεκμήριο ενοχής. Κανείς δεν αρνείται τη σημασία της προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας ασφάλειας, ή την ανίχνευση του εγκλήματος. Όμως, οι τρέχουσες μυστικές και απόλυτες πρακτικές παρακολούθησης παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου και υπονομεύουν τη δημοκρατία.
Οι υπογράφοντες την παρούσα δήλωση καλούν τα εθνικά κράτη να αναλάβουν δράση. Oι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να υπόκεινται σε διαφάνεια και λογοδοσία. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι από την μαζική γενική παρακολούθηση που πραγματοποιείται από τις μυστικές υπηρεσίες της δικής τους χώρας ή ξένων κρατών. Τα κράτη θα πρέπει να προστατεύουν αποτελεσματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων, και ιδιαίτερα την ιδιωτική ζωή του καθενός.

Στους υπογράφοντες ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συγκαταλέγονται οι Ulrich Beck, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics και Andrew Murray, καθηγητής Νομικής στο London School of Economics. Από την Ελλάδα αναφέρουμε ενδεικτικά τις υπογραφές των Παύλου Πανταζή, καθηγητή στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Γιώργου Κατρούγκαλου, καθηγητή Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Ιωάννη Ιγγλεζάκη, καθηγητή Νομικής ΑΠΘ. Για τη πλήρη λίστα των υπογράφοντων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας.

Αν είστε ακαδημαϊκός και θα θέλατε να υπογράψετε την διακήρυξη, στείλτε με mail στο info@academicsagainstsurveillance.net με το όνομά σας, την ακαδημαϊκή ιδιότητα, το πανεπιστήμιο και το ερευνητικό πεδίο.

Μετάφραση: Χρήστος Αβραμίδης
Ακαδημαϊκοί κατά της μαζικής κατασκοπείας Ακαδημαϊκοί κατά της μαζικής κατασκοπείας Reviewed by Afterhistory on 11:02:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.